Uppsaladagarna blev mycket prat och mat och sol och så en tur till Ulva kvarn, ett naturskönt ställe vid Fyrisån nån mil norr om Uppsala med glas, keramik, hemslöjd av diverse slag, loppis, café med mat. Helt enkelt ett bra utflyktsmål. Och om man nu inte vill åka så ståndsmässigt som vi gjorde i detta fantastiska fordon så kan man också cykla från Uppsala.
Den s k Rodden. Vi körde som mest i 110 (tror jag). |
Instrumentbrädan som jag såg den från baksätet. |
Uppsala har varit min hemstad under ett antal år på universitetet i olika omgångar. Sedan har jag passerat med tåg ett stort antal gånger och nu blev det tåg från Uppsala till Mora. Men fy så otroligt fult de byggt nytt resecentrum/järnvägsstationsbyggnad i Uppsala. En betong-stål-glas-sten-koloss i stålgrått, grått, svart. Allt badade dessutom i obarmhärtigt strålande sol och naturliga skuggor fanns inte. Enstaka stolar, ensamma i sin utsatthet utan möjlighet för individer att föra förtroliga samtal sittande intill varandra. Jag hörde ett radioprogram om något liknande nyligen. Vad var det de kallade den här typen av stolar? Exkluderande arkitektur? Att man försöker få bort vissa icke önskvärda personer ur gatubilden genom att bygga på visst sätt, utsmycka på visst sätt. Att t ex sätta piggar i stolar och bänkar så de inte går att ligga på. Äh, kom visst från ämnet lite här. Nää, hur sjutton har arkitekter och beslutsfattare tänkt egentligen?
I mina ögon fult, ogästvänligt. Den gamla vackra stationsbyggnaden i gult skymtar där till vänster. Numera restaurang. |
I Mora mötte jag min kusin Lena från Göteborg. Hennes Toyota Prius (elhybridbil, by the way) tog oss snabbt ut till Sollerön och vår lilla stuga B20 i Sollerö Semesterby. 24 kvadratmeter, toppenutrustad med allt man kan tänka sig behöva för att laga mat och äta. Fyra sängar, fast vi var ju bara två. Myggnäten gjorde att vi kunde ha fönstren öppna dygnet runt. För även på Sollerön höll sig temperaturen mestadels mellan 25 och 30 grader, även om världens åskväder med ett rejält skyfall sänkte temperaturen några grader på tisdagen den 29 juli. Åskan slog faktiskt ner i vår närhet, några av stugorna fick TVapparater utslagna och blev väl utan el ett tag. En man fick åsknedslag i sig själv, men verkade ha klarat det utan men.
Nästan mitt på Sollerön vid Hembygdsgården. |
Farmors hus i Myckelbyn. |
Rosa huset - eternitplattor som börjat bli dåliga. Och förstutrappen borttagen. |
Holmers stuga. Så fin och välhållen! Den var väl värd att leta efter i flera dagar. |
Vi hittade t ex till Gesundaberget. Vi hittade också linbanan upp. Den åkte vi både upp till toppstugan (fast man fick faktiskt gå en bit nerför för att komma dit från linbanans toppstation) och ner igen. Däruppifrån har man en vidunderlig utsikt över skogar, Siljan och Sollerön. Ett foto kan verkligen inte göra rättvisa åt denna vy.
Där uppepå berget kunde man äta också. Vi festade på våfflor med tillbehör. De var nästan lika svåra att hitta som Holmers stuga, för kocken alltså - han hade mycket att göra. Men gott var det.
Siljan och Sollerön från Gesundabergets topp. |
En eftermiddag åkte vi till Åsens fäbodar. Det ligger på fastlandet någon mil söder om Gesunda. Under lång tid ända in på 1940talet hade Sollerön en del av sina fäbodar på Åsen. Fäbodlivet i Dalarna var viktigt för djur och överlevnad. På våren tog man över boskap i båtar till fastlandet och sedan tog vallkullorna korna till fäbodstället där de tillbringade sommaren. Ibland flyttade man ytterligare till en mellanfäbod längre bort och det hände också att man fick ta djuren ända till långfäbodarna ännu längre bort. Och sedan hem till ön till hösten, innan skolorna började. Fäbodarna drygade ut maten för djuren och möjligheten att odla för folket.
Åsens fäbodar ligger också högt. Där var nästan folktomt till skillnad från Gesundaberget. Även här fanns utsikt mot Siljan. Och så Åsengården - en anläggning för boende (50 -60 sängplatser tror jag), konferens, mat, campingplats, dansbana. Pool !!! (Blev lika förvånad som över Rodden). Men allt var stängt och hela anläggningen till salu. Den finns på Swedbanks Fastighetsbyrån såg jag sen. Ca 4,5 miljoner är utgångspriset. I fantasin kan man ju äga en sådan anläggning - men inte i verkligheten.
Åsens fäbodar gav en så lugn och harmonisk stämning efter sig, inte kanske precis Åsengården och den lite malplacerade poolen, men i övrigt. Vi promenerade byvägen. Min kusin Bosse visade sig vara otroligt kunnig på växter, fjärilar och fåglar. Han namngav allt vi såg - fibblor, ängsvädd, åkervädd, brudborste osv. Vi såg de inleasade 22 fåren som hölls där för att beta landskapet. Vi tittade på det gamla mejeriet.
En utsikt som vi också samlade på oss var den från Siljansnäs över Siljan från söder. De bilderna blev dock inte så bra - mest bara skog och jag och Lena som tränar på selfies. En utsikt från sjönivå över Siljan är dock denna:
Siljan mot söder från bron mellan Gesunda och Sollerön. |
Dagarna i Siljansbygden räckte också till för besök vid Nusnäs Dalahästtillverkning och vi träffade också min faster i Gesunda. Och så utbytte vi nyttig teknisk information angående mobiltelefoner, bilar och facebook. Samt en hel del släktprat. Vi hade helt enkelt en helt fantastiskt trevlig nostalgitripp till Sollerön. Tack kära kusin för din idé förra sommaren och att vi lyckades förverkliga den.
I B20 fanns på väggen dess visdomsord om hur man maler ner gamla kärringar så de blir som nya - kanske något vi får ta till oss.
Ålderstrappan??? |
2 kommentarer:
Det låter som en toppensemester!
Sådan där våffla tror jag att jag ska be maken fixa åt mig. Mums!/Majsan
Skicka en kommentar